Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Κάλαντα Φώτων!

Η παράδοση ήθελε και κατά την παραμονή των Φώτων να ψάλλονται στις γειτονιές κάλαντα, τα τελευταία του ΔωδεκαημέρουΣύνδεσμος. Στις μέρες μας βέβαια -ιδίως στα αστικά κέντρα- το εν λόγω έθιμο μάλλον έχει πλέον χαθεί .... Θα μου πείτε, εδώ την παραμονή των Χριστουγέννων όλο και λιγοστεύουν τα παιδιά που ψάλλουν τα κάλαντα, τα Φώτα θα βγούν στη γύρα; Αμ, ο παπάς που γυρνούσε και αυτός να αγιάσει τα σπίτια ανήμερα των Φώτων; Όλο κι όλο μια φορά θυμάμαι να ήρθε, και αυτό λόγω της τότε επικαιρότητας.....

Το θέμα μας βέβαια είναι τα κάλαντα και έτσι επιστρέφουμε σ' αυτό για να παραθέσουμε μια νησιωτική έκδοσή τους από την Ικαρία, με τίτλο "Τούτη δεν είναι εορτή" :

14 Ikarias.mp3



Το παραπάνω κομμάτι είναι από την μουσική έκδοση του Κέντρου Αιγαιακών Λαογραφικών & Μουσικολογικών Ερευνών με τίτλο "Κάλαντα, Καλημέρα και πάντα και του χρόνου". Το cd περιέχει συνολικά 21 παραδοσικά κάλαντα (7 για τα Χριστούγεννα, 6 για την Πρωτοχρονιά και 8 για τα Φώτα) τα οποία ερμηνεύει η Χορωδία και Ορχήστρα Αιγαίου. Την έκδοση συνοδεύει ένα 50σέλιδο βιβλιαράκι με πλούσιο υλικό για τις εορτές και τα κάλαντα του Δωδεκαημέρου γενικά, σχόλια για τα κάλαντα της συλλογής, το ιστορικό και τους συντελεστές της έκδοσης. Επίσης παρατίθενται οι στίχοι και τέλος μετάφραση των λαογραφικών πληροφοριών στην αγγλική.



Αξίζει να παρατηρήσουμε πως οι στίχοι του παραπάνω κομματιού αποδίδουν έμμετρα και λαογραφικά τις ευαγγελικές αφηγήσεις σχετικά με τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Κάλαντα των Θεοφανείων εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες