Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Ελένη Θεοχάρους - Εμβόλισαν το φύλακα-άγγελο

Στην κατηγορία "Δημοσιεύματα" θα παρουσιάζονται επιλεγμένα άρθρα και γενικότερα δημοσιεύματα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο τα οποία θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά και ενδιαφέροντα. Για αρχή, ένα άρθρο από την ηλεκτρονική έκδοση του Ελεύθερου Τύπου στις 31/12/2008. Το άρθρο αφορά την κ. Ελένη Θεοχάρους, Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ. από το 2001 και ποιήτρια, η οποία είναι επικεφαλής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλοίο "Ελεύθερη Γάζα" που ανέκοψαν οι Ισραηλινοί.

παράθεση του άρθρου από την εφημερίδα:

"Ελένη Θεοχάρους - Εμβόλισαν το φύλακα-άγγελο
Μιλάει στον ΕΤ η επικεφαλής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλοίο που ανέκοψαν οι Ισραηλινοί

Τετάρτη, 31.12.08

Η ώρα πλησίαζε 5.30 το πρωί. Ο ήλιος δεν είχε ανατείλει ακόμα πάνω από τη Μέση Ανατολή, αλλά η Ελένη Θεοχάρους είχε ξυπνήσει προ πολλού και ατένιζε ανήσυχη την ακτογραμμή της Γάζας, περίπου 80 ναυτικά μίλια μακριά από το Dignity, το πλοιάριο όπου επέβαινε. Η μακροχρόνια εμπειρία της σε ανθρωπιστικές αποστολές στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν αρκετή για να την πείσει ότι δεν θα αργούσε να εμφανιστεί το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, για να ανακόψει την πορεία του πλοίου της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα».

Και έτσι έγινε. Λίγα λεπτά αργότερα, τέσσερα πολεμικά πλοία πλησίασαν. «Λάρνακα, Λάρνακα», ακουγόταν επιτακτικά από ένα μεγάφωνο. Το Dignity αρνήθηκε να ακολουθήσει την εντολή και να επιστρέψει στο κυπριακό λιμάνι, από το οποίο είχε αποπλεύσει το απόγευμα της Δευτέρας. Ενα από τα ισραηλινά σκάφη το εμβόλισε, χωρίς ευτυχώς να το βυθίσει, παρά το γεγονός ότι άρχισαν να μπαίνουν νερά. Υστερα από πολύωρη περιπέτεια, το μήκους 19 μέτρων πλοίο κατάφερε να δέσει τελικά στο λιμάνι της Τύρου, στο Λίβανο, με τους 16 επιβάτες και το πλήρωμα να είναι όλοι σώοι και ασφαλείς. Τότε καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με την κυρία Θεοχάρους, παιδοχειρουργό και βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, επικεφαλής της αποστολής. «Ηταν μια βάρβαρη ενέργεια», μας είπε. «Το πλοίο μας μετέφερε τρεις τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού, κυρίως αναλώσιμα χειρουργικά υλικά, τα οποία τόσο έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συνάδελφοί μας γιατροί εκεί είχαν απευθύνει από προχθές δραματικές εκκλήσεις».

Τη θαρραλέα Κύπρια γιατρό είχαμε την τύχη να τη συναντήσουμε πριν από δύο χρόνια, σε ομιλία της στη Λάρνακα για το παλαιστινιακό ζήτημα. «Ο,τι κι αν περιγράφω εγώ, εάν δεν ζήσεις από κοντά την πείνα και τις κακουχίες, δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόσο τραγική είναι η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη», μου είχε πει τότε. Η ίδια πηγαίνει στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, από το 1994 (μετά τις συμφωνίες του Οσλο) μέχρι σήμερα. Χειρουργεί παιδιά με γενετικές ανωμαλίες, ενώ προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ως ιδρυτής και επίτιμη πρόεδρος των Κύπριων «Γιατρών του Κόσμου».

Η δράση της, όμως, δεν περιορίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχει οργανώσει κι έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 150 ανθρωπιστικές αποστολές στη Ζιμπάμπουε, στο Κιργιστάν, στο Κόσοβο και σε πολλές ακόμα εμπόλεμες ζώνες, έχοντας χειρουργήσει εκατοντάδες παιδιά, αλλά και ενηλίκους.

Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. από το 2001, ποιήτρια: Τα παιδάκια της Παλαιστίνης αγνοούν μάλλον όλες αυτές τις ιδιότητες της κυρίας Θεοχάρους. Για αυτά, είναι ένας από τους λίγους φύλακες-αγγέλους που έχουν σε αυτό τον κόσμο.


πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες