Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Αγιολόγιο - Εορτολόγιο, 3 Σεπτεμβρίου

3 Σεπτεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρυρος Ανθίμου.

Ο άγιος ιερομάρτυς Άνθιμος (+302) γεννήθηκε στη Νικομήδεια.
Ήταν αγαπητός ανάμεσα στους χριστιανούς της πόλης, οι οποίοι εκτιμούσαν τις αρετές του, τη δύναμη της πίστης και τον ηθικό του βίο. Ύστερα από πολλές παρακλήσεις ο άγιος θέλησε να γίνει επίσκοπος. Από το αξίωμα αυτό συνεχίσε να διδάσκει τον λόγο του Ευαγγελίου.
Κατά το διωγμό τού Διοκλητιανού, ο άγιος συνελήφθη και τον διέταξαν να θυσιάσει στους Θεούς για να κερδίσει τη ζωή του. Ο άγιος δε δίστασε να ομολογήσει την πίστη του στο Χριστό. Μετά από αυτό τον βασάνισαν και τον αποκεφάλισαν.

Ονομαστήρια Παναγιωτάτου Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την σημερινή ημέρα εόρτασε τα ονομαστήριά του και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κύριος Άνθιμος. Σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά τελέσθηκε ο Όρθρος και ακολούθως Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχαν επίσης και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κύριος Παντελεήμων, Αυλώνος κύριος Χριστόδουλος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κύριος Ιερόθεος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κύριος Παντελεήμων και Θερμών κύριος Δημήτριος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, αλλά και κατά τις απογευματινές ώρες, ο Παναγιώτατος δέχθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως τις ευχές των Αρχών, του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς ποιμνίου.

Δελτίο τύπου από τον ιστοχώρο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης : ttp://www.imth.gr/inst/imth/gallery/File/31.08.2008OnomastiriaPanagiotatou.pdf

Στη φωτογραφία ο Παναγιώτατος κύριος Άνθιμος σε προηγούμενη θρησκευτική τελετή (προσωπικό αρχείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες