Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008

Αγιολόγιο - Εορτολόγιο, 20 Σεπτεμβρίου20 Σεπτεμβρίου και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά, μεταξύ άλλων, τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου.

Ο Άγιος Ευστάθιος συγκαταλέγεται στους στρατιωτικούς Άγιους, καθώς ο ίδιος ήταν αξωματικός του Ρωμαϊκού στρατού πριν αποδεχθεί τον Χριστιανισμό.

Αρχικά νομαζόταν Πλακίδας και ήταν στρατηλάτης στη Ρώμη. Μεταστράφηκε στη χριστιανική πίστη με θεοσημία. Ενώ κυνηγούσε είδε ένα ελάφι που είχε ανάμεσα στα κέρατά του ένα σταυρό και άκουσε φωνή, η οποία τον καλούσε στην αληθινή πίστη. Βαπτίσθηκε με το όνομα Ευστάθιος και τον ακολούθησε η γυναίκα του Τατιανή, που πήρε το χριστιανικό όνομα Θεοπίστη, καθώς και οι δύο γιοι τους. Σε κάποιο ταξίδι του έχασε και την οικογένεια και το βιος του κι αναγκάσθηκε να ζητιανεύει για να ζήσει. Τον επανέφεραν όμως στο στράτευμα και μετά από τη νίκη που κέρδισε, αποκαταστάθηκε στο προηγούμενο αξίωμά του, ενώ παράλληλα βρέθηκε η οικογένειά του. Επί Αδριανού (117-138), επειδή αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στα είδωλα, γνώρισε μαρτυρικό θάνατο μαζί με όλη την οικογένειά του.
Εκείνο που σίγουρα αγνοούσα σχετικά με τον Άγιο ήταν ότι θεωρείται ο προστάτης Άγιος των κυνηγών, οπότε λογικό στις σχετικές ιστοσελίδες να υπάρχουν βιογραφικές αναφορές:

1 σχόλιο:

mady είπε...

γεια.. σας χαιρετώ από το όμορφο Λεωνίδιο.

Αναγνώστες